Tips bij extreem heet weer

Tips bij extreem heet weer

Haal de hond uit de zon
Wandelen
Spelen
Auto
Kofferbak auto
Fietsen
Eten & drinken
Honden met dikke of dunne vacht
IJsje
Ventilator/koelmat/airco/badje
BBQ
Zwemmen
Varen
Onweer
Producten voor verkoeling

De beste plek = binnen!!! Doe rolluiken naar beneden en gordijnen dicht, zet ’s avonds, ’s nachts en ’s morgens de ramen open. Een ventilator kan helpen als het binnen erg warm wordt. Als je airco hebt, is dat natuurlijk heel prettig.

Haal de hond uit de zon

Sommige honden gaan in de zon liggen, maar kunnen zelf NIET aanvoelen wat de consequenties zijn: haal ze eruit!

Nederlandse honden zijn niet gewend aan hitte en kunnen niet zelf bepalen wanneer ze te lang in de zon liggen. Met hoge temperaturen (boven de 25 graden) kan dit nare gevolgen hebben. Jij als baas hebt de verantwoordelijkheid hierop toe te zien en je hond uit de zon te halen.

Wandelen

Ga alleen ’s morgens vroeg of ’s avonds laat met je hond wandelen. Vermijd straten in de zon en zeker asfalt, dit wordt heel erg warm en waardoor de poten van jouw hond kunnen verbranden.

Spelen

Spelen met jou of met andere honden is altijd leuk en jouw hond zal er zeker zin in hebben. Maar sla bij hoge temperaturen een dagje over. Ook voor binnen ravotten is het te heet, tenzij je natuurlijk airco hebt.

Autohond niet in auto dehondmagmee

Laat jouw hond geen minuut achter in een auto bij temperaturen hoger dan 15 graden.

Honden warmen extreem snel op (42 graden is fataal), terwijl wij het heerlijk weer vinden. Vervolgens kunnen ze de warmte niet kwijt. De poten zitten op warme bekleding, dus ze kunnen alleen nog hijgen. Binnen een paar minuten kan de hond stikken!!

Een raam open, de auto in de schaduw, een waterbak, het helpt allemaal niets. Een auto is als een serre en warmt ongelofelijk snel op. In die mate dat oververhitting op korte tijd tot de dood kan leiden. Dit geldt voor elk dier én voor baby’s.

Kofferbak auto

Opgelet! De airco koelt niet in de kofferbak, ook niet bij een stationwagen, let goed op oververhitting!!! De meeste achterbakken hebben schuine ramen en daardoor wordt het daar extra heet. Als jij voorin in de schaduw zit, zit jouw hond ondertussen vol in de zon!

Fietsenfietsen Hondmagmee

Ga bij temperaturen boven 15 graden ook niet fietsen met de hond. Oververhitting kan al bij deze temperatuur plaatvinden. De straten/het asfalt is warm of zelfs heet, waardoor hij zijn warmte niet kwijt kan via de voetzolen. Ook kan hij daar lelijke verbrandingen oplopen en snel oververhit raken.

Eten en drinken

  • Zorg altijd voor een schaduwplek voor honden die buiten zitten en voor voldoende drinkwater! Ververs het vaker en doe er eventueel wat ijsblokjes in om het koel te houden.
  • Geef je brokken, zorg dan voor 1 uur rust na de maaltijd of verdeel de hoeveelheid in kleinere porties over de dag. Je kunt ook overstappen op licht verteerbare voeding, zoals rijst gekookt met gemalen vlees en vermengd met geblancheerde soepgroenten.

Vacht

Dunne of witte vachten

Vooral witte honden en honden met een dunne of kort geschoren vacht kunnen later huidkanker krijgen door te lange blootstelling aan de zon. Honden met kale plekken zeker en de buikjes sowieso insmeren met factor 30 of hoger. Wees je er dus bewust van dat een dunne of getrimde vacht, zeker met weinig tot geen pigment, zonnestraling doorlaten. Het dier zelf heeft daar geen weet van en kan verbrandingen en erger oplopen. Ook (niet tot) matig gepigmenteerde, kortbehaarde oren en snuiten van ‘normale vachten’ zijn gevoelig voor zonnebrand en uiteindelijk voor huidtumoren. Laat de zonneliefhebbers gewoon niet buiten tussen 12 en 3 uur ‘s middags.

Dikke vachten

Scheer je hond niet als het niet nodig is! De meeste vachten (ook die met een dubbele vacht) hebben een isolerende werking, en bieden bescherming tegen de warmte (is niet zoals bij de mens, dus het is niet zo dat ze een pelsjas aan hebben). Honden met dikke vachten moet je goed afdrogen. De kans op het broeien door de dikke vacht is geen pretje.

Meer info: http://parsonrussellterrier.info/oververhitting-door-een-dikke-vacht/

IJsje

Koel je hond af door een waterijsje te geven, wel een zelfgemaakt waterijsje: snij wat stukjes meloen, appel, peer of perzik  in kleine stukjes en doe deze met wat water bij in de vriezer. Geef GEEN ijscrème of roomijs, honden kunnen lactose (melkproducten) enkel verteren als ze pup zijn en niet meer als ze volwassen zijn!

Ventilator/koelmat/airco/badje

Sommige honden zijn dol op een ventilator, maar zet hem wel uit als je niet thuis bent. Je kan ook een koelmat of koelhalsband kopen. Of een kinderbadje kopen waar ze in kunnen pootjebaden. Als de hond van de ene plek naar de andere gaat, zoekt hij telkens een nieuw koel plekje om te liggen, dus dat is normaal.

BBQ

Opgelet bij de barbecue! Niet alleen de hete kolen zijn een gevaar, ook de voeding erop. Pikken van de BBQ leidt tot verbranden, of het eten van vlees dat niet gaar of te vet is (wat kan leiden tot pacreatitis). Botten in vlees kan leiden tot interne wondjes, verstopping en zelfs bloedingen.

Zwemmen
Kijk uit met zwemwater. Alleen laten zwemmen in natuurwater dat stroomt. Stilstaand water is een bron van bacteriën.

  • Niet te veel natuurwater laten drinken.
  • Ga niet uren naar het water, een frisse duik is vaak voldoende.
  • Zorg in ieder geval voor een goede schaduwplek.

Zwemmen kan een geweldige verfrissing zijn voor je hond in het warme weer, maar niet elke hond is er even goed in. Een hond kan wel instinctief een beetje zwemmen, maar ook hij moet oefenen om het te leren. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je hond een uitstekende zwemmer is. Wil je met je hond in het water gaan, laat hem dan geleidelijk aan water wennen en leer hem zelf op het droge te klimmen. Heb je een zwembad, dan is het belangrijk dat je hond er op eigen kracht uit kan. Elk jaar verdrinken honden in zwembaden. Vooral die met korte neuzen zijn minder goede zwemmers en hebben een ongelijke lichaamsbouw, waardoor eerder zinken.

Honden met huidplooien en dikke vachten moet je goed afdrogen. De kans op smetten, met wondjes tot gevolg, en het broeien door de dikke vacht zijn geen pretje.

Lees meer over veilig zwemmen

Blauwalgen

Tijdens warm weer kan een plotselinge groei van blauwalgen (cyanobacteriën) in het water plaatsvinden. Besmet water kan meestal herkend worden doordat er een blauw/groene waas over het water ligt, het heeft vaak een muffe/aardachtige geur. De bloei van blauwalgen kan het water ook bruin of roodachtig kleuren. Sommige soorten cyanobacteriën veroorzaken schuim op het water.  Doordat blauwalgen veel zuurstof aan het water onttrekken kan er vissterfte optreden. Hoge concentraties blauwalgen vormen het grootste risico voor mensen en dieren.
Wanneer u veel dode vissen of andere dieren in het water ziet drijven en/of wanneer het water verkleurd is, is het af te sterk raden dat u of uw hond in dat water gaat zwemmen.

Lees meer over veilig zwemmen

Varen

Leg je hond vast of zorg voor een zwemvest! Ook al kan je hond zwemmen. Als hij in het water valt, kan de plotselinge koeling de hond verlammen. De temperatuur van open water kan snel te koud zijn.

Onweer

Is je hond bang voor onweer? Zorg dat je tijdig thuis bent. Lukt dat niet, houd je hond dan aan de lijn. Sommige honden gaan van schrik lopen en luisteren echt niet meer naar je. Je kan het weer volgen via de link Lightningmaps.org en Buienradar.be of Buienradar.nl

Producten voor verkoeling

Ga hier direct naar producten voor verkoeling